Reuzenrad Movie Star

Het reuzenrad Movie Star was het prachtige reuzenrad van Jopie Rooze. Het reuzenrad heeft tot 2002 in Nederland op de kermis gestaan en is daarna naar het buitenland gegaan. Ondertussen is het reuzenrad nog steeds in het Verre Oosten te vinden.Met behulp van enkele analoge oude foto's heb ik een decoblad gemaakt en aangepast op de maten van het Faller Jupiter reuzenrad. Dit rad had ik al staan en is omgebouwd tot een Nederlands reuzenrad. Hieronder zijn foto's te zien van de ombouw van het Faller Jupiter reuzenrad tot Movie Star!

Het Faller reuzenrad is gestript en de onderdelen zijn gesorteerd zodat ze weer gemakkelijk in elkaar gezet worden.De loopplaten van het reuzenrad worden eigeel geverfd. Bij het in-en-uitstap-gebied worden de randen en plateau's roze geverfd.De eerste decoraties zijn op de attractie geplakt, zoals de twee informatieborden aan de voorkant, de achterwand, controleruimte en de verhogingen. Verder zijn de trappen en katrollen geplaatst in de roze kleur.De acht palen waren vanuit Faller mintgroen en zijn voor deze ombouw wit gespoten. Na enkele spuitbeurten waren ze egaal wit en was het mintgroen niet meer zichtbaar. Later worden de palen nog beplakt met een filmrol. Verder is het grote middenbord te zien op het bureau en heeft de kassa haar decoraties. Ook zijn de eerste vlaggen te zien.Het was een lastig klusje om de decoraties keurig, gelijk en in de goede richting op de palen te plakken. Het logo van dit reuzenrad moest precies onder elkaar te zien zijn. Gelukkig is dat bij alle acht de palen gelukt!Alle acht de palen beplakt met de filmrollen. Gelukkig allemaal in de goede richting! 


Faller heeft voor dit rad lichtlijsten gemaakt die echt licht geven. Die lichlijsten wilde ik hergebruiken, alleen niet in de mintgroene kleur van Faller. Door het beplakken van de lichtstrips met een deco op heel dun fotopapier, schijnt er in het donker nog licht doorheen. 


In het donker ziet dat er dus zo uit. De deco's zie je in het donker niet. 

Op het echte reuzenrad stonden de twee grote filmsterren Charlie Chaplin en Marilyn Monroe. Aangezien die twee bekende personages niet in model bestaan, heb ik ze zelf gemaakt. Ik vond dat niet erg om die twee figuren te maken. Het maken van dit soort speciale objecten vind ik altijd erg leuk!


Op bovenstaande foto is weer een grote voorgang gemaakt. De twee loopbruggen hangen weer aan de palen, het grootse gedeelte van het hekwerk staat weer, net zoals de overkapping boven de kassa en het naambord.

Aan de voorkant van de loopvloer waren in het echt twee naamborden te zien en vele showspotjes. Ook op dit model zijn die te vinden. Verder zijn de vlaggen geplaatst.3 opmerkingen:

 1. Beste JP,
  met veel interesse heb ik je modellen bewonderd.
  Met name de Movie Star van Jopie Rooze vind ik bijzonder mooi.

  Ik ben zelf afkomstig van de kermis, en bouw sinds mijn veertiende modellen.
  Ik bouw ze van triplex op een schaal van 1:25.

  Ik heb op mijn site een link aangebracht.
  Laat mij even weten of je er bezwaar tegen hebt.
  mvg.
  H.R. Atsma
  www.hermanatsma.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Atsma,

  Bedankt voor uw reactie!
  Ik heb geen bezwaar tegen de link hoor :) .

  Groet,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo.
  Erg leuk dit, Het reuzenrad is van mijn vader en moeder geweest in het jaar 1999/2000 met Roozen.

  Zou je een duidelijk fototje kunnen maken van dat middelste bordje op de as?
  Ik wil hem gaan maken in een 3D Virtueel spel.
  Alvast bedankt.
  Groet,

  Glenn

  BeantwoordenVerwijderen

Heb je een vraag of een leuke opmerking?
Plaats het in het reactieformulier!