Shake & Roll


In 2008 heb ik de Shake & Roll (Die onder Frenken door Nederland heeft gereisd) nagebouwd. Een grote en voor mij toentertijd lastige klus! De Shake & Roll van Mondial heeft een hoogte van dertien meter en een oppervlakte van tweeëntwintig keer drieëntwintig meter met twintig gondels waar veertig personen in kunnen. Sinds 2013 heet de Shake & Roll de Party Shake.
 

 
De start van de bouw begon met het maken van de decoraties. Ik wilde de attractie nabouwen zoals die hoorde te zijn, namelijk met alle gele sterren op het front en met nette en goede verlichting. Tijdens de Hoornse kermis in 2008 had ik toen veel foto's kunnen maken van onder andere de achterwand en alle andere decoratie-elementen. Toch was het nog een behoorlijke klus om alle verlichting netjes te maken in Photoshop. In het echt waren veel neonbuizen en turbokapjes kapot, weg of defect en zijn uiteindelijk in de computer allemaal vervangen.
 
Ook was ik tegelijkertijd bezig met de bouwtekeningen van deze grote attractie. Gelukkig had ik van dhr. Frenken diverse maten doorgekregen van de attractie wat het maken van de bouwtekeningen een stuk gemakkelijker maakte.
  
 
De grondplaat is de plaat waar de gehele attractie op gebouwd is. Het hart van de attractie.

 
 
Ook het maken van de achterwand is veel tijd ingegaan. Voor mij was in die tijd Photoshop behoorlijk nieuw en wist ik nog niet precies hoe alles werkte. Maar uiteindelijk is het wel gelukt om de achterwand compleet en passend te maken. Op bovenstaande foto was ik benieuwd of alles paste en hoe het er uiteindelijk uit ging zien.
 
 
Ook heel belangrijk is de loopvloer van de attractie. Hierboven is al te zien dat de vloer vastgeplakt zit onder een bepaalde hoek. Als de vloer niet onder de goede hoek geplakt was, had dat gevolgen voor de rest van de bouw van de attractie. Bijvoorbeeld met de achterwand en de decoraties aan de onderkant van de Shake & Roll. 
 
 
Op de polystyreen plaat is de voorvloer getekend. Hieronder is te zien hoe die voor de attractie komt.
 
 
De voorvloer is net zoals de loopvloer onder een bepaalde hoek gemonteerd. De cirkel op de loopvloer verraad al tot waar de draaischijf komt. In het gat komt later de motor te zitten die de draaischijf laat draaien.
 
 
Op deze draaischijf komen later de vijf kruizen met ieder vier gondels. Op bovenstaande foto te zien op de plek van de vijf kruisjes. Daaronder komen diverse tandwielen die de kruizen met gondels laten draaien. Door het grote gewicht van de gondels, kruizen, magneetjes en tandwielen is de draaischijf verstevigd om doorzaken te voorkomen.


 
 
En dat komt er dan zo uit te zien! Hierna is de loopvloer zilver gespoten en ben ik gestart met het maken van de achterwand.

 
 
De dertien kanten van de achterwand zijn hierboven gemonteerd aan de loopvloer. Hierna zijn de decoraties geplakt op die onderdelen.

 
 
Helaas niet te zien op deze foto, maar de achterwand is aan de achterkant beschilderd. Op de achtergrond is ook al het naambord te zien die later op de achterwand is gemonteerd.
 
 
Hierboven liggen ledjes voor het originele lichtplan. Ik heb uiteindelijk RGB-ledjes gebruikt die automatisch van kleur veranderen. Dit geeft een mooi beeld als het donker is.
 
 
 
Hierna heb ik helaas geen bouwfoto's meer, maar nog wel enkele video's.
 
 
Na het plaatsen van de verlichtingspalen ben ik verder gegaan met de draaischijf. Die is beplakt met een decoratie en de middenton met de muzieknoot is gebouwd. Ook is de motor gemonteerd en zijn de tandwielen geplaatst onder de draaischijf. In bovenstaande video is de eerste test van de draaiende schijf te zien. Ook daar de lichtlijsten en afdakjes op de achterwand gemonteerd en de decoraties op de voorvloer.
 
 
In de laatste video zijn de twintig gondels te zien die al flink hun rondjes draaien door de magneetjes. Hiermee komt aan het bouwverslag een einde en staat dit grote model al een aantal jaar te pronken op mijn kermis.

 
 

2 opmerkingen:

 1. hallo

  je bouwt echt mooie modellen

  komt shake ook te koop als bouwpakket dat je het zelf kan maken

  ik hoor van je

  groet johan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Johan,

  Er komt geen bouwpakket van de Shake

  Groet,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen

Heb je een vraag of een leuke opmerking?
Plaats het in het reactieformulier!